Vacatures
inRegio Oosterhout
in's-Hertogenbosch
inRegio Den Haag
inRegio Den Haag
inLandelijk
Aan het werk met...Luuk Thijssen
Luuk Thijssen is als veldmedewerker bodem werkzaam voor Soil Select.
Hoe ben je als veldmedewerker bodem in het veldwerk terecht gekomen?
Na mijn vwo-opleiding wist ik niet goed wat ik wilde studeren. Ik heb eerst aan de universiteit twee jaar biologie gestudeerd, heb vervolgens mijn bachelor Aardwetenschappen gehaald en ben daarna als docent in het onderwijs terecht gekomen. Al tijdens mijn studie was ik parttime docent op hogescholen; ik gaf zowel bijlessen als 'echte lessen' vanwege het lerarentekort. Na mijn bachelor werd ik door een school gevraagd om als docent te blijven, maar na een paar jaar was ik toch toe aan iets anders. Eind februari van dit jaar heb ik me ingeschreven bij ECO-job. Een kleine twee weken laten hadden ze al iets voor me. Ik mocht op gesprek komen bij Soil Select, waar ik half maart kon beginnen als veldmedewerker bodem.
Hoe ziet je gemiddelde werkdag er uit?
Om zeven uur 's ochtends kom ik aan op kantoor en laden we, voor zover dit nog niet is gedaan, de veldwerkbus in. Afhankelijk van de verkeersdrukte zijn we vervolgens rond een uur of acht op locatie. Vaak betreft het korte projecten van één dag, waarbij we boringen verrichten om de bodem te kunnen bemonsteren en peilbuizen te plaatsen. Dit gebeurt grotendeels handmatig en het ligt aan de ondergrond ter plaatse of we asfalt-, beton- of grondboringen uitvoeren. In het veld stellen we vast welke grondsoorten en hoeveel lagen we in de ondergrond aantreffen. Hebben we te maken met zand of klei? Hoeveel lagen zijn er en op welke diepte is er verandering te zien? Op die manier stellen we een korte documentatie op voordat de bodemmonsters ter analyse naar het laboratorium worden gestuurd.
Wat bevalt je aan de functie van veldmedewerker bodem?
Wat me heel erg aanspreekt, is dat ik altijd buiten ben en heel veel vrijheid heb. Het is fijn om zelf alles te kunnen bepalen in het veld en zelfstandig eventuele problemen op te lossen. Bijvoorbeeld als er moeilijkheden zijn met het zetten van bepaalde boringen. Door die verantwoordelijkheid en zelfstandigheid voelt het alsof Soil Select heel veel vertrouwen in me heeft.
Is het beroep van veldmedewerker fysiek echt zo zwaar als ze wel eens beweren?
Best wel, het is af en toe flink aanpoten. Zeker al je een goede kleilaag raakt. Je kunt een hoop op techniek doen, maar uiteindelijk kost het zetten van boringen gewoon veel energie. Gelukkig staan we meestal met twee personen in het veld en boren we om de beurt. Mijn collega heeft een stappenteller bij zich en de dagelijkse hoeveelheid te verbranden calorieën is bij ons vaak al om tien uur 's ochtends gehaald...
Wat voor functie binnen het milieuwerkveld ambieer je voor de toekomst?
Er is sprake van een fijne werksfeer bij Soil Select. Met het oog op de lange termijn biedt het bedrijf ook heel veel mogelijkheden om door te groeien. Dus wat mij betreft, werk ik over vijf jaar nog steeds bij Soil Select. Hopelijk in een functie als planner. Maar het liefst wel in combinatie met veldwerk, want een honderd procent kantoorfunctie ligt me waarschijnlijk niet zo.